綠色都市叢林,WAT上海首店

設計:TOPOS DESIGN | 項目地點:上海 | 類別:商業空間 | 2021-08-02 6758 76

建筑不只是簡單地關于空間和形式,也是關于事件、活動和空間中發生的一切。


Architecture is not simply about space and form, but also about event, action and what happens in space.

BERNARD TSCHUMI


2021年盛夏,TOPOS DESIGN為國際酒賽金牌得主WAT打造了其上海首家雞尾酒復合概念店,為魔都上海的城市更新種草了一處可以隨時隨地開懷暢飲的綠色都市叢林。

 

In the summer of 2021, Topos Design Studio designed the WAT’s first cocktail composite concept store in Shanghai for this brand which is the international wine competition gold medalist, introducing a green urban jungle where people can drink anywhere and anytime to the magic city, Shanghai.


向上海學習

LEARNING FROM SHANGHAI


▼項目外觀appearance ?朱潤資


1.png


▼折疊窗GIF GIF of the folding window ?朱潤資


2.png


2021年初,WAT團隊選擇上海作為他們進軍內地的第一站,TOPOS DESIGN受邀為其設計上海首家實體店。WAT源自英文中驚呼“WHAT!”的諧音,象征打破調酒規律的新嘗試?!艾F實世界只有一個,而想象力無窮?!蔽覀兊脑O計觀與WAT不謀而合,這是最好的開始。


In early 2021, the WAT team chose Shanghai as their first goal to enter the mainland market, and Topos Design was invited to design their first physical store in Shanghai. The WAT comes from its homophonic words “WHAT!” which symbolize the new attempt to break the rules of the mixed drink. “There is only one real world, but imagination is boundless.” Our design concept coincidences with WAT’s and this is just the best beginning of the story.

 

▼外觀細節 details of the appearance?朱潤資


3.png


▼酒吧與MTE Bar and MTE ?朱潤資


4.jpg


我們在設計之初深度參與了首店的選址。在連續否定了幾處在傳統商業邏輯下的熱點地段后,我們最終選擇了位于上海市靜安區巨鹿路758號的MORE THAN EAT(以下簡稱MTE)?!锻鉃┊媹蟆吩?014年的專稿中提出了巨富長街區的概念,巨富長已經成為了上海最有活力的街區之一。MTE是巨富長曾經的榮耀,一個匯聚了世界各地小食的集合餐飲空間,“餐飲+”的運營模式已經成為了街區的獨特記憶。中國的城市更新瞬息萬變,上海更不例外:巨富長常在,而MTE日漸衰老,她需要新的內容和事件。

 

We were deeply involved in the site selection of the first store at the beginning of the design process. After successively rejecting several hot spots under traditional business logic, we finally chose More Than Eat (hereinafter referred to as MTE) which is located at No. 758 Julu Road, Jing 'an District, Shanghai. The Bund magazine put forward the concept of Jufuchang Block in their 2014 feature, and now this block has become one of the most vibrant neighborhoods in Shanghai. At the same time, MTE was the former glory of the block. It is a catering space which gathers snacks from all over the world. What’s more, its operation mode of “catering +” has become the unique memory of this block. Due to the fast-changing urban renewal in China, although the Jufuchang Block still exists, MTE is aging and it is very important to introduce new content and events to it.

 

▼項目區位 site plan ? TOPOS DESIGN


5.png


▼圖解 diagram of Julu Road ? TOPOS DESIGN


6.png


▼圖解 diagram of MTE ? TOPOS DESIGN


7.png


自TOPOS DESIGN成立以來,我們每年都組織團隊有計劃的去“逛街”。我們熱衷于通過步行和騎行來丈量和體驗上海的大小街區。遵循文丘里在《向拉斯維加斯學習》中宣言的都市主義精神,我們要向上海,這座的偉大城市,學習。高樓大廈的間隙,是年輕建筑師的機會和挑戰。通過老建筑和新空間的敘事性再造,我們希望能以具有時代精神的設計,優雅的介入城市的時空肌理。

 

Since the founding of Topos Design, we have organized teams to visit streets in a planned way every year. We are passionate about measuring and experiencing different sizes of neighborhoods of Shanghai through walking and cycling. In keeping with the spirit of urbanism proclaimed by Venturi in "Learning from Las Vegas," we need to learn from this great city, Shanghai. The gap between high-rise buildings is opportunities and challenges for young architects. Through the narrative reconstruction of old buildings and new Spaces, we hope to elegantly intervene in the space-time fabric of the city with the design which is full of the spirit of The Times.

 

位于巨鹿路的WAT首店,我們將以極簡的空間敘事,為極小的體量注入極大的活力。

 

Therefore, in the first WAT store located on Julu Road, we plan to use a minimalist spatial narrative to inject great vitality into the tiny volume.


形式追隨幻想

FORM FOLLOWS FICTION


▼室內概覽 overview ? 朱潤資


8.png


這是一個開放的方盒子,即是WAT的方盒子,也屬于MTE,乃至巨鹿路。

 

基地位于MTE東南角,雖然沿街,但沒有獨立的沿街出入口。嚴苛的邊界分割出了一個長8米,寬5米,高4米,體積為160立方的長方體空間。在這個小小的方盒子中,我們重新定義邊界、尺度和功能,用克制而具有分寸感的設計建造一片極具都市主義的綠色叢林。

 

The site is located at the southeast corner of MTE. Although it is along the street, there is no independent entrance along the street. The boundary of the site creates a rectangular space of 8 meters long, 5 meters wide, 4 meters high and 160 cubic meters in volume. In this small square box, we redefined boundaries, scale and function, and created a green jungle which is full of the spirit of urbanism with restrained but balanced design.

 

▼主入口 the main entrance ? 朱潤資


9.png


▼體塊生成GIF generation of the volume GIF ? TOPOS DESIGN


10.png


▼入口燈箱 entrance light box ? 朱潤資


11.png


▼入口看向窗外 looking out from the entrance ? 朱潤資


12.png


▼旋轉吧臺 rotary bar? 朱潤資


13.jpg


邊界,是用來打破的。我們在方盒子的四個面采取了不同的開洞策略。剝離裝飾,基地的建筑結構由四根T字異形柱組成,是一個十字對稱的空間結構。首先,我們在南北兩側設計了兩段精確至厘米的功能墻,精致的暗藏了各種制冷設備,強弱電面板與極限的儲藏空間。兩堵平行的功能墻圍合成東西互通的空心盒子,讓人流可以從MTE的內外自由出入。北側沿內街面,我們只留了一個吧臺內區的小洞口,利用臥式冰箱增加操作面并展示商品的同時,也成為與MTE內街互動的窗口。南側沿外街面,我們將原有的推拉窗改造成了折疊窗,模糊了室內外空間的邊界感,對話城市街道;延伸的窗臺作為MTE的場地記憶,成為了一個可供室內外共享的長吧臺。


The boundary is made to be broken. We used different opening strategies on the four sides of the box. Stripped of decoration, the architectural structure of the site is composed of four T-shaped columns, which is a kind of the cross-symmetrical spatial structure. First of all, we designed two functional walls on the north and south sides, which are accurate to centimetres, with various refrigeration equipment, strong and weak electrical panels as well as extreme storage space concealed in a delicate way. Two parallel functional walls enclose a hollow box that connects the east and the west, allowing people to freely enter and leave MTE. On the north side, along the inner street, we only left a small opening in the inner area of the bar. Besides, horizontal refrigerator was used to increase the operating surface and display products, which also became a window to interact with visitors in the inner street of MTE. On the south side, along the street surface, we transformed the original sliding Windows into folding Windows, blurring the sense of boundary between indoor and outdoor space, and conversing with the city streets. The extended windowsill serves as MTE's memory of the site and becomes a long bar for indoor as well as outdoor space.

 

▼入口看向冰箱 Looking at the refrigerator from the entrance ? 朱潤資


14.png


▼旋轉吧臺看向窗外 looking out from the rotary bar ? 朱潤資


15.png


▼旋轉吧臺看向窗外 looking out from the rotary bar ? 朱潤資


16.png


▼剖面圖 section ? TOPOS DESIGN


17.png

 

一切關于材料,照明與標識的設計,都是為了恰到好處的清晰。抽象的方盒子是觀念的,精心定制的叢林綠水磨石從頂地墻的三維覆蓋,溫潤的質感讓方盒子的氧氣感十足,成為綠色都市叢林的隱喻。雪花鍍鋅板的嵌入暗示開洞的形式動作,明確了洞口作為第二等級空間的存在。半圓柱體造型的定制亞克力燈箱,成序列的在每個洞口的上方出現,用直白的標識強化了洞口的功能性。WAT上海首店在白天以零售為主,夜晚則是酒吧。為了滿足不同的運營模式,我們為空間配置了環繞聲的懸掛式音響,以及可調照度的照明系統。

 

Everything about the materials, lighting and signage was designed to be just right clear. Although the square box is abstract and conceptual, the cover of jungle green terrazzo gives the square box a warm and moist texture, making it full of oxygen and makes the box a metaphor for a green urban jungle. The insertion of the snowflake galvanized sheet suggests the design of the opening, confirming the existence of the hole as the second level of space. Semicylindrical custom-made acrylic light boxes appear in sequence above each opening and reinforce the functionality of the opening with straight signs. In addition, the first WAT store in Shanghai will be a retail store during the day and a bar at night. Therefore, in order to meet the different operating modes, we equipped the space with surround sound hanging sound system and the lighting system with adjustable illumination level.

 

▼座位區 seating area ? 朱潤資


18.png


▼座位區 seating area ? 朱潤資


19.png

 

“讓吧臺動起來!”這源自WAT創始人Royal的奇妙靈感。如果形式(Form)看基本功,幻想(Fiction)就需要想象力了。拒絕正襟危坐,如何做到隨時隨地的飲酒,我們必須重新定義吧臺。5米的面寬,我們任性的布置了一個寬1.2米的中島吧臺,內置旋轉履帶,讓WAT不同口味的雞尾酒小方瓶以前所未有的方式出現在顧客眼前。立飲,是一種喝酒的姿態,也是一種即刻的態度。高1.2米懸浮中島吧臺的外圈是30厘米寬的臺面,人們可以自在的倚靠,把玩空置的小方瓶,與友人談天說地,以陌生人相視而笑。吧臺正上方懸掛一組LED顯像裝置,跑馬燈循環播放“SOOOO WAT”,成為品牌的視覺輸出的同時,也為未來的內容播放預設無限的可能性。

 

"Get the bar moving!” This was the curious inspiration of WAT founder Royal. If form depends on basic skills, fiction requires imagination. Refusing to sit up, and how to drink anywhere and anytime, we have to redefine the bar. With a width of 5 meters, we arbitrarily arranged a 1.2-meter wide island bar with built-in rotating caterpillar, allowing customers to see the different flavors of WAT cocktail bottles in an unprecedented way. Tasting while standing is a drinking gesture as well as an attitude. The 1.2 meter high floating central island bar is surrounded by a 30-centimeter-wide table, where people can lean on, play with empty small square bottles, chat with friends and smile at strangers. A group of LED display devices are suspended directly above the bar. The running lights play "SOOOO WAT" in a circular way, which becomes a kind of the visual output of the brand and presets infinite possibilities for future content.

 

▼MTE內沿街面 the inner street of MTE ? 朱潤資


20.png

 

▼連接MTE的窗口 indoor window ? 朱潤資


21.png


WAT首店不僅僅是一家零售或酒吧,而更是一個年輕力和自由力的社交中心?!熬G色都市叢林,大人的飲料店,喝酒的游樂園”來自不同媒體和個體的描繪,不正是法國建筑師屈米在《曼哈頓手稿》里的宣言:“建筑不只是簡單地關于空間和形式,也是關于事件、活動和空間中發生的一切?!?/p>

 

The WAT store in Shanghai is not just a retail or a bar, but a social center for youth and freedom. "The green urban jungle, a beverage shop for adults, an amusement park for drinking" is depicted by different media and individuals, which is exactly the declaration of French architect Tschumi in Manuscript of Manhattan: "Architecture is not simply about space and form, but also about events, activities and what happens in space.”

 

▼旋轉吧臺 rotary bar ? 朱潤資


22.png


流動的盛宴

A MOVEABLE FEAST

 

7月16日,WAT上海首店正式開業,我和團隊歡聚在這個不足50平方的綠色叢林,舉杯暢飲??粗啦煌P男D吧臺,滿桌愈多的小方瓶與杯中流淌的冰塊與色彩;聽著柔美的背景音樂,眾人的歡聲笑語與巨鹿路的車水馬龍。熟悉的上海如此生動,對我而言,建筑學的意義是什么?不就是為了當下這場流動的盛宴!

 

隨時隨地,喝酒去吧!

 

On July 16th, the first WAT store in Shanghai was officially opened. My team and I gathered together in this green jungle with less than 50 square meters to drink. Looking at the endless rotating bar, more and more cubes of ice and color flowing in the bottles and cups, listening to the soft background music, the laughter of the crowd and the sound of traffic from Julu Road, facing the familiar Shanghai becomes so vivid, I started thinking: what does architecture mean to me? Just the present flowing feast!

 

Anywhere, anytime, drinking!

 

▼平面圖 plan ? TOPOS DESIGN


23.png

 

項目信息

 

項目名稱: 綠色都市叢林,WAT上海首店

設計單位: TOPOS DESIGN

項目設計 & 完成年份: 2021.01至2021.07

主持建筑師: 林  晨

項目設計師: 豐滋祥

設計團隊: 王磊,徐子杰(實習),王必虎(機電顧問)

項目地址: 中國,上海市

建筑面積: 42m2

攝影師: 朱潤資

施工方: 上海簡遠裝飾工程設計有限公司

業主: WATisgood

材料:水磨石,鍍鋅板,不銹鋼,亞克力


6376316768522697781229426.png

設計腕兒官方微信

010-88600030

 
TOPOS DESIGN相關案例
  • 綠色都市叢林,WAT上海首店


設計腕兒×地產商

www.plv9.com \ 關于設計腕兒 About us \ 聯系我們 Contact us \ 智囊團 Brainpower  \ 設計腕兒×地產商 Designwire×Land Baron \

京ICP備15003767號-1